Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Емил Гачев:

Със стопяването на малките ледници на Балканите ще загубим обекти на природното наследство

Вероятно не всеки от нас знае, но в Пирин съществуват два малки ледника, които са на възраст най-малко 500 години – това са Снежника и Бански суходол. Тези ледници в Пирин се очаква да изчезнат окончателно към 2045 г., като е възможно и преди това да се стопяват напълно през повечето лета, обяви доц. Емил Гачев, доцент в катедра "География, екология и опазване на околната среда" към Природо-математическия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" и автор на научната платформа "Климатека".

Новите теренни проучвания показват, че площта на единия микроледник, разположен под връх Вихрен, се е увеличила, но другият, който се намира само на 1 км разстояние, се е смалил до рекордно ниски нива. Доц. Емил Гачев разказва за резултатите от най-новите теренни проучвания на микроледниците в Пирин и обяснява каква е връзката между променящия се климат и процесите, които се случват във високата планина. 

Но също и какво се случва с микроледниците във високите планини на Балканите, дали на наша територия са разположени най-южните микроледници в Европа и каква ще е тяхната съдба, според най-новите прогнози на учените.

През ноември т.г., буквално преди седмица, приключи и още едно теренно проучване на територията на Западните Балкани и по думите на доц. Емил Гачев там се е стигнало до ново откритие, че вероятно на територията на Албания – на височина от едва 1500 м, се намира най-южният микроледник в Европа. Как са попаднали на това място български учени, доказано ли е това предположение и въобще как се развива науката у нас, разказва доц. Емил Гачев.

Според доц. Емил Гачев най-голямата ценност на българските малки ледници е, че са безпристрастни и точни регистратори на колебанията и промените в климата. А с тяхното стопяване ще изгубим обекти на природното наследство, които са съществували без прекъсване поне 500 години.

"Пълното им стопяване ще бъде загуба както за природното ни наследство, така и за туристическия потенциал", казва още доц. Емил Гачев. По думите му в бъдеще можем да очакваме деградация на малките ледници в снежници и ледени преспи. В Пирин, тази деградация в периода след 2018 г. засяга по-силно микроледника Бански суходол.

Снимки: личен архив на доц. Емил Гачев

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.