Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Георги и пеперудите" отново политат по света

20 години след премиерата си легендарният български документален филм "Георги и пеперудите" с режисьор Андрей Паунов беше дигитално реставриран. 

Първоначално заснет на филмова лента и прехвърлен на цифрови носители, за да получи по-голямо разпространение, днес филмът тръгва по кината сканиран наново, с вече по-напреднали технологии и с необходимия допълнителен ретуш. Реставрацията е отнела около година и е извършена в унгарска лаборатория, тъй като в двете десетилетия след появата му България остава без подобна лаборатория.

"Георги и пеперудите" е носител на над 20 награди, показван е на повече от 100 кинофестивала в цял свят и е филмът с най-продължително киноразпространение у нас – 8 години на екран без прекъсване. Нестихващите оптимизъм и предприемчивост на психиатъра доктор Георги Лулчев, директор на "Дом за възрастни с умствена изостаналост" в с. Подгумер предлагат на зрителите надежда, смях и наслада от абсурдното. Неслучайно и днес "Георги и пеперудите" остава един от най-обичаните български филми, а екипът зад него – режисьорът Андрей Паунов, операторите Борис Мисирков и Георги Богданов, и продуцентката Мартичка Божилова – стават лица на новото ни документално кино.

На 21 ноември от 18.30 в кино "Люмиер" дигитално реставрираната версия на филма ще бъде показана пред публика в рамките на фестивала "Киномания".

Чуйте от звуковия файл продуцентката Мартичка Божилова за юбилея на "Георги и пеперудите".

Снимка – Агитпроп

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна