Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Пламен Чернев: Стълбовете са с по пет жици и половината от тях са на земята от мокрия сняг

Живот на генератори - селата в Сухиндолско остават без ток

Жителите им нямат и вода, защото се ползват помпени станции. Не работят клетките на мобилните оператори

| Репортаж
Снимката е илюстративна
Снимка: Светла Бондова

Частично бедствено положение заради неколкодневна липса на ток е обявено и в най-малката община на Велико Търново – Сухиндол.

Кметските наместници купуват и носят вода и храна на хората по селата. На генератори е домът за болни с деменция в село Горско Косово. Не работят клетките на мобилните оператори и хората нямат връзка с близките си.

В община Сухиндол от вчера частично ток има само в някои части на общинския център. Останалите пет населени места са без електрозахранване четвърти ден. Тежка е ситуацията в дома за болни с деменция в село Горско Косово. Персоналът, който се грижи денонощно за 23-мата пациенти, се придвижва с общински автомобили, защото до селото общественият транспорт не пътува. С генератори се осигуряват отоплението и осветлението в социалния дом, разказва кметът на община Сухиндол Пламен Чернев:

"С генератори подаваме електричество, за да може да поддържаме отоплителната инсталация. Готви се в социалния патронаж и храната се кара там с автомобили. Въпросът е да отворим пътя към Севлиево, защото е затворен по направлението Коевци-Крамолин. Чакаме роторен снегорин. Падналите дървета са премахнати. Мобилните оператори обаче не работят. Клетките, които са издържали 24-48 часа, вече не работят и нямаме връзка с хората. Близките звънят на нас. Ситуацията е доста сложна, надяваме се да няма снеговалежи или други навявания". 

Пет са селата в община Сухиндол – Коевци, Бяла река, Горско Калугерово, Красно Градище и Горско Косово. И в петте няма ток. Проблемът е с аварирали далекопроводи.  

"Закарали сме генератори, за да може хората да си заредят мобилните телефони поне, за да има после връзка с близките, ако има клетки. Оправили се токът, ще се нормализира всичко. Стълбовете са с по пет жици и половината от тях са на земята от мокрия сняг. Дори да докарат ток до селата, трябва вътре да се оправи електропреносната мрежа, което е много дълъг процес, трябват доста аварийни екипи да работят на място". 

Петте сухиндолски села са отдалечени едно от друго и са на различна височина. Кметските наместници помагат на хората с доставката на храна и лекарства. Но няма ли ток, няма и вода.  

"Помагаме на хората, с всичко, което е необходимо. Няма бедстващи хора, няма без храна и без вода. Селата, където няма ток, няма и вода, защото ние сме на сондажи и на помпени станции. Тези хора са и без вода – Красно Градище, Бяла река, Горско Калугерово, Коевци. В Горско Косово поне имат вода, частично се подава вода от генератора на централата". 

Става въпрос за електроцентралата на НЕК на язовир "Александър Стамболийски" в Горско Косово. 

Частичното бедствено положение в община Сухиндол ще остане докато не бъде възстановено електрозахранването за населите места.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!