Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30"

16
Снимка: Ани Петрова

"Формат 30/30" върви по своя път вече 22 години.
Започнал със спонтанността и удивлението от появата си, през разкопаните участъци, без пътеводител, в търсене на истински стойности.
За двадесет и втори път изпитвам благодарност към Големите майстори, имената в съвременната българска живопис за щедрия им жест на участие във ФОРМАТ 30/30!
Неоценим е във всичките му аспекти за докосналите се по някакъв начин до тази изложба.
Изразявам адмирации към силното присъствие на зрялото поколение художници, с които пътуваме заедно вече трето десетилетие и все още откритията ни са вълнуващи.
Възхищавам се на доайените в живописта, съхранили ентусиазма и истинското си любопитство към този свят. В изкуството няма предели.
Очарована съм от най- младите! Идват силни, с лице и характер, с обноски и чара на младостта си, и дават огромни надежди за бъдещето.“

Това са думи на Вихра Пешева, галерист в столичната галерия "Астри", където е подредена XXII изложба "Формат 30/30". В нея са включени над 120 художници от различни краища на България, както и двама френски и един американски автори. Представители са на различни поколения, стилове и техники в живописта. Обединени от естетиката на подбора и размерите на произведенията си – 30/30 см.

Изложбата на галерия "Астри" ще продължи до 29 януари 2024 г.

Димитрина Кюркчиева покани галеристката Вихра Пешева и двама от участниците – младият Иван Бурбара и проф. Ивайло Мирчев – да представят изложбата в "Артефир“.






Снимки – Ани Петрова, БНР, галерия "Астри"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна