Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Стоянов представя Наполеон и неговите приятели, врагове и любовници

Наполеон (Биография)
Снимка: издателство Сиела

Войник. Авантюрист. Реформатор. Законодател. Защитник на либералните идеи на Революцията. Абсолютен монарх и император. Човек, който е променил завинаги световната история.

Малцина в световната история имат толкова голямо влияние върху образа на съвременния свят както Наполеон Бонапарт. Два века след смъртта му успехите му на пълководец си остават недостижими – губи само 7 от 60 сражения, а Наполеоновият кодекс стои в основата на европейското гражданско право.

Самият Наполеон се е превърнал в поп икона, герой на филми, книги, игри, песни и всякакъв друг вид изкуство. Научните изследвания, посветени на личността му, са над 10 000, но малко от тях могат да претендират за изчерпателност.

Александър Стоянов си поставя нелеката задача да систематизира цялата тази информация и да разкаже историята на корсиканеца, поставяйки го в контекста на епохата, която самият той оформя. От детските му години в Корсика, през Революцията, Италианската кампания, Египет, през бляскавите триумфи при Аустерлиц и Йена-Ауерщед, до катастрофите при Лайпциг и Ватерло книгата изгражда един пъстър гоблен от събития и факти. Не са пропуснати и ключовите фигури, оказали влияние върху живота и кариерата на Наполеон – приятели, семейство, врагове, любовници и предатели.

Всичко това създава образа на един човек, извоювал си заслужено място сред най-великите пълководци и държавници в световната история.

Повече за произведението може да научите от интервюто на Снежана Иванова с Александър Стоянов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени