Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед към евровота през 2024: Новото поколение и отложената изборна реформа

Снимка: ЕР

Точно шест месеца ни делят от европейските избори, на които страната ни ще изпрати новите 17 евродепутати. Макар че на ниво ЕС е създадена обща законодателна рамка за провеждане на изборите, всяка страна членка използва собствени избирателни права и изборни правила. Опитите за уеднаквяване на законодателството, за да се избегне превръщането на европейските избори във "вторични по значение национални избори", продължават. 

Изборната реформа за следващия евровот, предложена от ЕП, очаквано забуксува, а голяма част от страните членки останаха дълбоко разколебани – пред възможността за гласуване по пощата, пред понижаване на прага за гласуване на 16 години, датата на изборите да е 9 май, за създаване на общоевропейски избирателен район, съставен от 28 кандидати, в допълнение към настоящите национални избирателни райони. 

Интересуват ли се младите от европейските избори, какви са поколенческите стереотипи и още много въпроси, на които търсим отговори в първия епизод на подкаста "Европа – ново поколение".

Виолета Ашикова от програма "Хоризонт" на БНР ни среща с активни млади хора, които разсъждават за причините за дистанцията на младото поколение по въпросите на ЕС и евроизборите.

По темата за изборната реформа и българската среда за провеждане на избори за ЕП ще чуете експертните мнения на: Борислав Мавров – програмен директор на Европейския институт, д-р Димитър Ганев – преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и съосновател на изследователски център "Тренд", д-р Димитра Воева – експерт по избори и избирателни системи, на евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Доменек Руис Девеса – докладчик на Комисията по конституционните въпроси в ЕП по изборните реформи, на генералния секретар на Европейската асоциация за местна демокрация (ALDA) Антонела Валборбида и студентите по политология в СУ "Св. Климент Охридски" – Дария-Лора Дачева, Боян Дафов и Георги Петков. 

В подкаста ще чуете и анкетирани столичани с мнения дали трябва да има общо европейско изборно законодателство за излъчване на представители в Европейския парламент и как коментират някои от предложенията в обсъжданата реформа, като право на 16-годишни да могат да избират евродепутати, възможност за гласуване по пощата и общи транснационални листи. 

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени