Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулден: Какво ни препоръчва Иван Звездев?

| обновено на 06.12.23 в 13:37
Снимка: zvezdev.blog.bg

Шеф готвач Иван Звездев се включи директно от Бургас и сподели някои вкусни и лесни рецепти за Никулденската трапеза по време на участието си в предаването "Нашият ден". Тази традиционна трапеза, честваща свети Николай, покровител на моряците и риболовците, е момент за семейно събиране и наслаждаване на вкусни ястия.

Един от най-лесните начини за приготвяне на риба, споделен от шеф Звездев в предаването, е с използване на рибно филе. Тази опция е идеална за заетите хора, които искат да приготвят вкусно ястие бързо и лесно. Просто намажете филето с малко мазнина и го поръсете с копър, сол и пипер. Печете го във  фурнатата на 200 градуса в тавичка, която предварително сте покрили с хартия за печене. Този начин на приготвяне ви осигурява сочна и вкусна риба, само за 15-20 минути.

За по-голямо предизвикателство и по-съществено участие в приготвянето на трапезата, Звездев  предложи пълнения шаран. Този вариант изисква малко повече време и усилия, но резултатът е страхотен

Започнете с чист шаран и го осолете, след което го измийте. Можете да го изкиснете в айрян за около час и половина, като важно е рибата да се осоли и поседи 20-30 минути така. 

За да направите плънката за шарана, задушете нарязан кромид лук и добавете орехи и малко ориз. Тази плънка придава на рибата богат вкус и текстура.

Традиционната Никулденска трапеза с риба е отличен начин да почетете морската традиция и да зарадвате близките си с вкусни ястия. Без значение дали ще  изберете лесния начин с рибно филе, или ще се заемете с приготвянето на пълнения шаран, тази традиция ще ви донесе радост и удоволствие.

Коя е любомата рецепта на шеф Звездев за приготвяне на шаран? Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени