Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 67 да се изкачиш до базовия лагер на Еверест

Албена и Павел Благеви гостуваха в "Покана за пътуване", след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място. Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до базовия лагер в подножието на Еверест. Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли неуместно да кажа на слушателите, че двамата са по на 67 години. А те отговориха "Че защо? Всичките са си наши!".

Те се запознават в седмо училище в София и тогава той й е носил чантата. Тази традиция очевидно продължава и до днес, но Павел вече се нагърбва с багажа й към базовия лагер под Еверест.


Пътешествениците, които ни разказват как се стига до над пет хиляди метра в Хималаите от 30 години живеят в американския щат Юта. И двамата са химици по професия. Албена има 7 регистрирани патента и е вписана в "Алеята на славата" на голямата корпорация, където се е пенсионирала.  Семейството с половинвековен стаж се усмихва, че баба и дядо могат да ги наричат само внуците им и продължава разказа си с приключения от Непал. Албена обаче доста се е затруднила по пътя нагоре.


Оказва се, че не само изкачването до Базовия лагер на Еверест е тежко. Не по-малко трудно е слизането от него. Това разказаха пътешествениците семейство Благеви. Павел има и изкуствена колянна става. Но откакто е свалил 40 килограма и не спира да обикаля планините със съпругата си Албена, няма проблеми със здравето. Дали биха повторили приключението в Хималаите? По-скоро, не. Но вече се оглеждат за следващо предизвикателство.


Дъщерите на Албена и Павел, искат само родителите им да се връщат живи и здрави от всички екстремни начинания, с които се захващат.  А семейство Благеви има всички основания да се гордее с потомките си. Деница е завършила биомеханично инженерство в "Йейл", медицина в Ню Йоркския университет и специализира пулмология в Харвард. Вера учи в Уортън, най-доброто бизнес училище в Пенсилвания.

Разказът им от първо лице, чуйте в звуковия файл


Снимки: Албена и Павел Благеви

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна