Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 декември: Международен ден на гражданската авиация

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

| обновено на 07.12.23 в 11:15
Снимка: Личен архив

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важна роля на гражданската авиация в международния душен транспорт и социално-икономическото развитие на сегашното време. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 г. 26 държави подписаха Конвенцията за международна гражданска авиация в Чикаго. С този акт се поставя основата за регулирането и развитието на международния въздушен транспорт.

Международният ден на гражданската авиация започва да се отбелязва през 1994 година, по случай 50-годишнината от създаването на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Целта му е да се подчертае важността на гражданската авиация за световната икономика и взаимното сътрудничество между.

За да разберем какво означава Международният ден на гражданската авиация за хората, които решават да са част от тази индустрия, проведохме интервю с българката Катерина от Бургас, която работи като стюардеса в най-голямата авиокомпания в Европа. В момента на разговора тя се намира между Мюнхен и Берлин.

В "Нашият ден" Катерина сподели, че обича своята работа. Тя признава, че се стреми да организира личния си живот така, че да може да съчетава пътуванията си с разглеждането на интересни градове и туристически забележителности. Това е предимство, което предоставя работата като стюардеса.

Относно връзката с пътниците, Катерина сподели, че в самолета често се случват приятни неща, но има и предизвикателства, особено когато има болен пътник. 

Независимо от това, тя казва, че е вдъхновена от групите от пътници, които ръкопляскат при кацане на самолета, и го намира за много приятен жест.

Интервюто с Катерина отразява духа на Международния ден на гражданската авиация, който се фокусира върху връзките между хората и важността на сигурността, ефективността и редовността в международния въздушен транспорт. 

Този ден ни напомня за значимостта на гражданската авиация в световния компютър и нейния принос за глобалната мобилност и информираност.

Чувайте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени