Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кино "Одеон" от 18:00

Поредицата "30 вечери с 30 класики" завършва с "Осъдени души"

Снимка: Филмаутор

"Осъдени души" на режисьора Въло Радев е последната прожекция на фестивала за българско класическо кино "30 вечери с 30 класики" във филмотечно кино "Одеон".

Вечерта е посветенa и на оператора Христо Тотев (▼).


Зрителите ще имат възможност да се срещнат с него и да научат любопитни факти за актьорите и снимачния процес. Гости в залата ще бъдат и представители на творческите екипи на всички 30 филма от поредицата, съобщиха организаторите за БНР-Радио София.

Фестивалът „30 вечери с 30 класики“ е по идея на дружеството за колективно управление на авторски права „Филмаутор“ по случай неговата 30-годишнина. Всички филми се излъчват в техния оригинален формат - на лента.

„Осъдени души“ е сред най-награждаваните български филм от колекцията златно българско кино. Премиерата на филма се състои на 17 октомври 1975, като само до края на 1977-ма е гледан от над 3,12 милиона зрители.

Филмът е романа „Осъдени души“ на Димитър Димов, музиката е на Митко Щерев.

Участват актьорите Едит Солай, Ян Енглерт, Руси Чанев, Вълчо Камарашев, Мариана Димитров, Силвия Рангелова, Светоплуг Матиаш, Румен Костадинов. Филмът е заснет в България, Чехословакия, Унгария и Югославия.

Филмът е носител на първа награда „Златен медал“ - наградата за мъжка роля на Ян Енглерт на МКФ на Червенокръстките и здравни филми, Варна, 1975. Получава наградата на СБФД за режисура на Въло Радев през 1975; награда за мъжка роля на Ян Енглерт на VI МКФ на Червенокръстките и здравни филми, (Варна, 1975). Отличен е с награда за режисура на ФБФ „Златната роза“, (Варна, 1976); награда за операторска работа на ФБФ „Златната роза“, (Варна, 1976); награда на СБХ на Константин Джидров на ФБФ „Златната роза“, (Варна, 1976); почетен диплом на МКФ, (Техеран, Иран, 1976).

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна