Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Радев очаква териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил да започнат в началото на 2024 г.

Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Румен Радев очаква от началото на новата година да започне изпълнението на териториалните планове за справедлив преход към спирането на въгледобива и производството на електроенергия от въглища. Плановете засягат трите въглищни региона Стара Загора, Перник и Кюстендил. Те предвиждат преходът да бъде извършван постепенно до 2038 година, като бъде инвестирано в алтернативни мощности и производства, за да не се губят работни места:

"Вървят разговорите и с колегите от Комисията. Аз лично съм оптимист, че съвсем скоро отново, след като се разгледаха и възможните инвестиционни намерения, имаме някакво адаптиране. Те се различават трите плана, регион по регион. Мисля, че заедно с евентуална актуализация на Пътната карта, да припомня, за целия преход, ние ще сме в изпълнение мисля, че в рамките на един месец".

Плановете бяха внесени в Европейската комисия в началото на октомври. Комисията разполага с 4 месеца, за да излезе с оценка за плановете си, но все още не го е направила. 

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха политическо споразумение за продължаването на трите регламента при извънредни енергийни ситуации с 1 година, съобщи още министър Радев говори след края на заседанието на Съвет "Енергетика", който е и последният за тази година.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна