Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождество при гагаузите от Българево

| Репортаж
Снимка: Мая Щърбанова

Разположено насред Добруджа, близо до един от най-красивите морски заливи Болата, село Българево привлича гости от цялата страна и чужбина.

Защо българевци са горди с гагаузкото си наследство? Местните могат да разкажат и даже да ни поканят на гости отново – с думите "Бунур юнуз!".

Има ли нещо специфично в коледуването при гагаузите? Дали на днешния 24 декември вече не са спретнали традиционната тарана за закуска (запържени хапки с подправки)? Дали в песните им за Коледа няма нещо по-различно и колко сладък е сладкият живот в Българево на Рождество?

На центъра на селото, освен кметството и заведенията с известната за тях балък чорбасъ (в превод рибена чорба), се намира и читалището "Народен будител 1940". Едно от онези културни средища, които съществуват, за да пазят, почитат и припомнят всичко онова, което не бива да се забравя.


Тук е мястото за среща на жените от певческия състав, както и на всеки, който иска да научи повече за този край на България и неговите обичаи. Песните и коледарските традиции пазят както секретарят на читалището Мая Чалъкова, така и певиците от "Перуника".  

Българевци се гордеят, че са добри и гостоприемни домакини.

Помнят и комунистическите времена, в които не са коледували, но обичат традицията и се натъжават, ако младите поискат пари, вместо символични дарове.

Има ли коледарска песен за Черно море? Чуйте от репортажа на Мая Щърбанова в предаването "Любими празнични истории" на "Хоризонт".

Снимки: Мая Щърбанова
По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени