Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският куклен театър подготвя четири премиери за 2024 година

Четири премиерни заглавия подготвя Бургаския куклен театър през тази година. Две от тях ще са на спектакли планирани преди време, но заради субективни причини досега не са били реализирани. Единият ще е представление за възрастни с музика на Бетовен, а другият ще е също музикален и в него ще бъдат използвани нови технологии, съобщи директорът на културната институция Христина Арсенова:

"Заради майчинство на двете актрисите спектакълът ни "Ситуации по Голдбърг" две години не успя да се реализира. Те вече се връщат на работа и ще го осъществим. Той е по произведения на  Бетовен и се надяваме, че ще бъде интересен за зрителите. "Дарът на слънцето" е друго заглавие, което трябваше да се случи през миналата година, но заради заболяване на режисьора то беше отложено малко във времето. Спектакълът е също музикален, разказва приказка на един северен народ. Музиката е авторска на Пламен Мирчев, той създаде и музиката към "Златната гъска". Ще поставим и пиесата "Къде отиваш конче?" по Рада Москова, по повод 90 години от рождението на авторката. Режисьор ще е Борислав Петранов. Спектакълът ще е с видео ефекти. Началото на годината ще е с моноспектакъл на българка, която живее в Белгия. Той се нарича "Две пръчки и три съчки" и е на екологична тематика и ще бъде осъществен съвместно с актрисата Румяна Кралева."

Христина Арсенова съобщи, че фестивалът "Дни на куклите" се нуждае от допълнително финансиране, за да продължи да се развива. Търси се подкрепа от Община Бургас и Министерството на културата. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени