Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на 2024 г.: Лодка със 136 пристигна в Кипър, последва арест

Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лодка със 136 мигранти пристигна в Кипър от Ливан в първия ден на новата година. 25-годишен мъж, за когото се предполага, че е неин навигатор, е изправен пред съда днес за издаване на заповед за арест.

Първата за тази година група мигранти в Кипър е тръгнала от Ливан и е била засечена от морската охрана на югоизточния бряг на страната, съобщиха днес от полицията.

Сред намиращите се на борда на лодката 136 души е имало 10 жени, 26 деца и 21 непридружени непълнолетни. Всички са настанени в приемния бежански център до Никозия.

Полицията е задържала 25-годишен мъж, за когото се твърди, че е бил навигатор на лодката.

2023 година завърши за Кипър с 50% намаление на влизащите незаконно в страната мигранти, въпреки увеличението на пристиганията им по морския маршрут от Ливан и Сирия, както и 80% ръст на броя на връщаните - доброволно или депортирани, в страните им по произход, отчете вътрешното министерство.

Една от основните цели на Кипър в областта на миграцията през тази година е да насърчи дискусията с държавите-членки на ЕС за преразглеждане на статута на Сирия и зоните в нея, определени от международни организации като безопасни, за да може да намали натиска от пристигащите сирийци.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна