Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалени цени вдигнаха рекордно приходите на супермаркети в Обединеното кралство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство намаляването на цените за привличане на купувачи е помогнало на супермаркетите да съберат рекордни приходи преди Коледа, според данни на агенция, която следи за нагласите на потребителите.

По данни на агенция „Кантар“ (Kantar Worldpanel), която следи продажбите и цените между веригите, 13,7 милиарда паунда са преминали през каси или през уебсайтове през четирите седмици до 24 декември. Средните разходи за хранителни стоки на домакинствата са достигнали най-високото ниво за всички времена от 477 паунда през месеца, се казва в доклада, което е увеличение с 28 паунда спрямо 2022 година.

Проучването отбеляза ръст от 2% в обема на продажбите - статистика, която несъмнено ще се хареса на големите вериги. В него се казва, че почти една трета от всички разходи през четириседмичния период са направени за артикули с някаква оферта, което е повече от 820 милиона паунда спрямо същия период на предишната година.

Продажбите в стойност са нараснали със 7%.Това отразява, смята „Кантар“, продължаващото влияние на инфлацията при хранителните стоки.

Съществува риск инфлацията при хранителните стоки да се повиши леко този месец. Междувременно бе отчетено, че макар и утвърдените големи вериги да са се представили повече от добре, нискобюджетните Lidl и Aldi са с рекордни продажби за коледния период.

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна