Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Световната търговия започва да се увеличава

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард подчерта, че има постепенно възстановяване на световната търговия, която бавно се отдалечава от дисбаланса между стоки и услуги, наблюдаван през 2021 г. и 2022 г., и напредва към нормализиране. 

"През октомври имахме търговски данни, които за първи път от много месеци се повишиха", заяви Лагард на Световния икономически форум в Давос, подчертавайки, че "моделът на търговията също се променя".

Шефът на централната банка посочи, че световните икономики са преминали във фаза на нормализиране през 2023 г., но сега се движат към период на това, което тя нарече "ненормалност".

Лагард каза още, че през миналата година можеше да се наблюдава положителен напредък в намаляването на инфлацията в целия свят, като се виждаше намаляващи темпове както на базисната, така и на основната инфлация.

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че най-добрият план за подготовка за евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом през 2025 г. е укрепването на единния пазар на Европа.

"Най-добрата защита, ако искаме да я разглеждаме така, е атаката", каза Лагард по време на панел в Давос, предаде Блумбърг. "За да атакуваш правилно, трябва да си силен у дома. Така че да си силен означава да имаш силен, дълбок пазар, да имаш истински единен пазар".

По-рано Лагард подчерта, че потенциалната победа на Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември може да застраши световната търговия, подкрепата за Украйна и борбата срещу изменението на климата.

"Всички сме загрижени за това, защото Съединените щати са най-голямата икономика, най-голямата държава в света в сферата на отбраната и са "маяк" на демокрацията, с всичките им предимства и недостатъци. Трябва да сме изключително внимателни", каза тя пред Блумбърг по-рано тази седмица.

Нейните призиви за по-силен единен пазар са редовно настояване. На панел в Давос в четвъртък тя призова за по-мощен европейски надзорен орган за ценни книжа като една от мерките за стимулиране на интеграцията на капиталовите пазари. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна