Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В подножието на планината Ида, или къде се намира олтарът на Зевс

От светилището Олтарът на Зевс се открива гледка към целия залив Едремит и островите Джунда и Лесбос
Снимка: Оля Стоянова

Адатепе е малко егейско село, разположено в подножието на планината Каз Дааъ (Ида) и известно със своите исторически каменни къщи. Днес може да изглежда странно, но това малко и тихо място има богата история, в която се споменават имената на цяла плеяда древногръцки богове и герои. Според легендата древногръцките богове са обитавали планината Каз Дааъ (Ида), а ако вярваме на Омир – от престола си в планината самият Зевс е наблюдавал оттук военните действия по време на Троянската война.

Това са легенди и песни, разбира се. Но и днес има светилище, което се намира на склоновете на планината и носи името "Олтарът на Зевс". До светилището води хубав черен път, а до самия скален масив се стига по каменна стъпала. Олтарът се издига върху върха на скалата, а под него има гробница или цистерна – има различни предположения за функциите на това място. И понеже според легендата тук е живял Зевс, се приема, че олтарът е разположен на специално място. Дори днес се вижда, че това е така – от хълма се открива 180-градусова панорама към морето.

Светилището, наречено Олтарът на Зевс, представлява малък скален масивОчевидно красотата на мястото се оценява и днес, защото на хълма откриваме няколко влюбени двойки, които са седнали на ръба на скалите, прегърнати и вперили поглед към морето. Мястото е красиво и "прогледно", както биха казали в Родопите – от склоновете на планината се откриват гледки към целия залив Едремит, към Айвалък и остров Лесбос.

Местните хора твърдят, че в този район от векове се отглежда най-ароматният зехтин в Средиземноморието. В село Адатепе се намира първият Музей на зехтина в Турция. Историческата сграда на фабриката за сапун е реставрирана и днес работи като музей. В този музей може да се види как в миналото се е произвеждал зехтин по т.нар. "метод на студеното пресоване". В бившата фабрика са изложени различни инструменти, оборудване и аксесоари, използвани при производството на маслини преди повече от сто години. Фабриката-музей посреща десетки хиляди посетители повече от 20 години.

Артюр Сабит, един от наследниците на фабриката-музей, разказва как се е променило производството на зехтин през вековете
Чуйте разказа за Адатепе.

В музея могат да се видят стари преси за зехтин, инструменти за бране на маслини, контейнери за транспортиране и съхранение и различни етнографски предмети от бита. В същото време традиционният метод за приготвяне на сапун от зехтин също е изложен с обяснителна информация. Артюр Сабит, един от наследниците на бившата фабрика, ни разказва за етапите на производство на зехтин в миналото.

Реколта от маслини

Снимки: Оля Стоянова


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени