Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човекът и машината - в търсене на дигитален суверенитет

| Интервю
Снимка: БТА

Дигитален суверенитет е способността на хората да притежават личните си данни, личната си информация и да контролират използването им в онлайн пространството, от което е невъзможно да стоим далеч.

Това каза в интервю за БНР София Желева от Антикорупционния фонд преди конференцията "Дигитален суверенитет: Ролята на технологиите в съвременния свят и влиянието им върху журналистическата професия".

Технологиите повишават качеството ни на живот, разширяват достъпа ни до основни права, пестят време. Неотлъчно от това обаче все по-често наблюдаваме засягане на основни права, отбеляза Желева.

Поради все по-активното ползване и невъзможността да стоим настрана от технологиите дори в ежедневието, все повече от нас са информирани как да се предпазваме, смята тя.

Алгоритмите на биг-тех компаниите все повече навлизат в личното ни пространство, на нерегламентиран принцип бива преценявано какво съдържание да бъде свалено от съответните платформи или да излезе по-нагоре в търсачката, когато търсим някаква информация, посочи още Желева.

През 2021 г. беше предложена първата регулаторна рамка на ЕК, предстои в регламент да бъдат разписани няколко нива на риск, с които ще имаме взаимодействие със системите; предвиждат се и санкции за неспазване на ограниченията, обясни тя в предаването "Преди всички". Очаква се гласуване в Европейския парламент. Преходният период ще бъде 2 години.

Относно злоупотребите с изкуствения интелект София Желева изтъкна, че все още липсва регламентация на световно ниво, а балансът е дело изцяло на индивидуални усилия. Тя даде пример с това, че алгоритми изчисляват и прогнозират характер на човек само по снимка при кандидатстване за работа и подбор на служители. Било е доказано обаче, че дори елементарна манипулация върху една подобна снимка може да "надхитри" ИИ, което хвърля съмнения върху благонадеждността на метода.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна