Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Снимка: БТА

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу).

"Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията.


Твърдение: Снимка показва как през 80-те г. на XX в. магазините в Народна република България са препълнени с храна

С помощта на обратно търсене на изображения се появяват резултати със снимката от унгарски сайтове (виж тук и тук).  

При тези резултати обаче на снимката има надписи на унгарски език - над и на самата витрина. На табелата отгоре пише "csemege" (от унг. деликатеси), а отдолу "élelmiszer" (хранителни продукти).

На "българския" вариант на снимката тези надписи са заличени.

При обратното търсене на изображения излиза и резултат от пост на потребител във Фейсбук, който е публикувал сравнение на двете изображения (виж по-долу).Заключение

Твърдението, че снимка показва български хранителен магазин през 80-те г. на миналия век, е НЕВЯРНО. Снимката е от Унгария. Това показват резултатите при обратно търсене на изображения онлайн. 
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна