Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни екземпляри от Пловдивския археологически музей представят делото на Борис Дякович

Пловдивския археологически музей
Снимка: Кремена Данева

Ценни екземпляри и документи от сбирката на библиотеката към Пловдивския археологически музей са изложени от тази седмица в нова експозиция.

С нея се отправя и покана към всички, изкушени от по-задълбоченото изучаване на историята и археологията да надникнат в книгохранилището на най-старата културна институция в града. 

По проект на община Пловдив и с помощта на средства от Норвежкия финансов механизъм помещенията са с нова климатична и вентилационна система, а това е изключително важно за съхранението на книгите. 

Над 16 хиляди са археологическите издания от страната и чужбина, с които разполага библиотеката – духовно богатство, чието начало поставя Борис Дякович. 

Екатерина Илиева

Изложбата е признание и преклонение пред делото на Борис Дякович, нагърбил се в началото на миналия век с възрожденски устрем да организира библиотечното дело в града, а по-късно да извоюва и правото Пловдив като един от най-древните градове в Европа да има Археологически музей, сподели кураторът на експозицията Екатерина Илиева.  

По време на неговото управление пловдивското библиотечно дело получава също европейско и световно признание, подчерта директорът на Народна библиотека "Иван Вазов" Димитър Минев.

Един от интересните експонати в изложбата е сборник от 1692 година с описания и рисунки на различни артефакти, които се съхраняват в библиотека в Монако. Открива го през 2010 година Петя Георгиева, която се грижи за сбирката следващите 7 години.

Пловдивския археологически музей

Нейна е била тогава задачата да систематизира отделените като фонд на Археологическия музей специализирани издания, които дълго време престоявали в насипно състояние. Влизайки в тази съкровищница тя започва да описва  книгите, да прави каталози и електронни досиета.

"Фондът е изключително богат  и се надяваме с тази изложба да привлечем още повече внимание към него",  подчерта Екатерина Илиева, изтъквайки, че библиотеката към Археологическия музей е с широко отворени врати.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна