Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на българския народен танц завладя българи, американци и японци в Ню Йорк

12
Снимка: БУ "Хр.Ботев" - Ню Йорк

За първи път Ню Йорк стана домакин на майсторски клас по народни танци с именития ни хореограф проф. д-р Антон Андонов, ръководител на катедра "Хореография" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. 


Събитието събра на едно място ценители на родния фолклор от близо и далеч. "Българи, американци, японци, някои от тях пропътували стотици километри, пристигнаха специално, за да се срещнат с професор Андонов и да участват в класа му" – написаха във Фейсбук домакините на проявата от Българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк.


По стара българска традиция, проф. Андонов е бил посрещнат с обредна погача и специален поздрав, подготвен от учениците от танцовия състав към училището с ръководител Галя Сахарова. 


Заедно с проф. Андонов участниците в семинара са разучили 8 различни по сложност български хора от различни фолклорни области на България. "С всяко ново движение, което се разучаваше, стъпките ставаха все по-сложни, изпълненията все по-емоционални и аплодисменти огласяха залата. Усмивките по лицата на участниците бяха достатъчни, за да разберем, че магията на танца радва, вълнува, обединява и преди всичко ни напомня, че България живее в сърцата ни!" – казват от училище "Христо Ботев" в Ню Йорк.


Още снимки от майсторския клас по народни танци- в Ню Йорк, вижте в галерия под публикацията. 

Снимки: Българско училище "Христо Ботев" – Ню Йорк 


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени