Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Том Егеланд се завръща на българския книжен пазар с "Проектът Матусал"

| Интервю

Том Егеланд се завръща на българския книжен пазар с "Проектът Матусал". Пред БНР издателят Пламен Тотев разказа за книгата:

"Том Егеланд е автор, познат с това, че вплита библейски или исторически загадки в своите сюжети. Сюжетите са съвременни. В "Проектът Матусал" става дума за издирване на една древна хроника от прага на XI век, около 1000 г. Исторически факт е, че не Колумб, а викингите първи са достигнали от Стария континент до Америка. Това вече е научно доказано". 

По думите му както и в други книги на Егеланд, нещата се оказват доста по-реалистични и обясними, без да се навлиза в сферата на свръхестественото. Всяка от книгите на Егеланд е самостоятелна, има си свой собствен сюжет, но върви една нишка, която ги свързва - това е личната история на главния герой, отбеляза Тотев в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Според него авторът успява да създаде характери, жив образ, с който читателят заживява и го вълнува.

Името Матусал се е превърнало в синоним на дълголетието, каза още издателят. 

"Егеланд стъпва върху конкретни исторически факти. В края на тази книга има нещо като енциклопедичен речник, където са вписани всички реални факти. Той се опитва да даде кое е реалното и кое е резултат от неговата писателска фантазия, на неговото въображение". 

Интервюто на Валерия Николова с Пламен Тотев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна