Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Да летиш с плавници" открива фестивала "Master Of Art"

"Да летиш с плавници" на режисьора Мария Аверина ще открие фестивала "Master Of Art".

Филмът представя историята на българския художник Алцек Мишев. На него попада в социалните мрежи журналистката Мариана Светославова, която е и сценарист на продукцията. Тя е дълбоко впечатлена от българския художник, направил забележителна световна кариера. Изумява я фактът, че през 70-те той е поставен от критиците заедно с Кристо в топ 30 на европейския авангард, а в родината му почти никой не е чувал за него. Решава да се опита да поправи това несъответствие, от нея тръгва идеята за един по-дълбок и пространен визуален разказ за художника.

Алцек Мишев започва своя творчески път през далечните 60-те години в комунистическа България, когато се увлича по абстракционизма, който за него тогава е символ на свободата. Дързък в творческите си търсения и стремящ се към по-широки хоризонти, през 1971 г. художникът взима радикалното решение да напусне България завинаги.

Озовавайки се в Италия, Мишев се гмурва в новата за него територия на пърформансите, като успява да стане един от най-ярките представители на пърформативното изкуство през 70-те и 80-те години. В творчеството си и житейските си възгледи Алцек Мишев започва постепенно да се завръща към идеите на отминали епохи. 

"Заинтересувах се от самия Алцек, от това, което е правил преди, неговата трансформация, за това, че той доста радикално променя възгледите си – започва да се съмнява в съвременното изкуство, да търси някакви други отговори и от факта, че е неизвестен у нас", споделя Мария Аверина.


Още за човека и творец Алцек Мишев, за трудния избор да отстоява свободата си, чуйте в разговора на Даниел Ненчев с режисьора Мария Аверина.

Филмът "Да летиш с плавници" ще има прожекция и в неделя, 11 февруари от 16:15  в кино „Одеон“.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна