Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научните изследвания и иновациите ще се насърчават с отделен закон

Какви са очакванията на младите учени

Вадим Рошманов и д-р Кристина Николова от АМУБ

Българският парламент се готви да приеме нов закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите. Проектът му беше внесен през януари т.г. и след гласуването му се очаква повече млади хора да се занимават с наука, и то в България.

Той регламентира ролята на всяка от институциите, участващи в процеса на създаване, провеждане и оценка на държавната политика в областта на научноизследователската и иновационната дейност. Уреждат се и начините за финансово насърчаване на научните изследвания и иновациите.

Наскоро в парламентарната Комисия по образованието се проведе обществено обсъждане на законопроекта, а пред БНР-Радио София го коментираха д-р Кристина Николова и Вадим Рошманов от Асоциацията на младите учени в България (АМУБ), единствената НПО, която участва в дискусията.

По думите на Рошманов този закон е един от 100-те, които българското правителство трябва да приеме, за да бъдат отпуснати средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Той е важен със своите цели, насочени към обществените отношения за наука и иновации. От там - да се даде по-дългосрочна финансова рамка за фундаментална наука, както да се създаде фонд за насърчаване на приложната.

Преди закона за научните изследвания тази връзка липсваше.

Сега ще бъде препоръчано на общините да окажат местна подкрепа на учените, а те – да създават нещо полезно за общностите.

"Идеята е с този закон да постигнем устойчивост, дългосрочност, учените да имат предвидимост относно различните проекти – допълни д-р Николова. – Очакваме приемането на закона да стане възможно най-скоро. Предстои и да видим ефекта от него. Как се разпределят средствата и къде отиват."

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна