Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилната общност има седмица да реши дали ще има обединение

Снимка: БГНЕС

Ще има ли сезон в автомобилния спорт в България? Това е въпросът, който вълнува пилотите и привържениците на този спорт. Отговорът на този въпрос ще научим след седмица! Евентуално!   Това стана ясно след срещата, която се проведе днес в кабинета на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Тя беше  организирана от един от най-популярните ни рали пилоти Крум Дончев и е опит да обедини автомобилния спорт.

В началото заместник министър Даниела Дашева разясни ситуацията в автомобилизма.

„В момента няма лицензирана федерация по автомобилен спорт. Няма федерация, която да организира каквато и да е спортна дейност на територията на България. Тя не може да работи със спортните клубове. На базата на закона всички спортни клубове по автомобилен спорт са заличени от регистъра. В момента няма нито федерация, нито спортни клубове“, това заяви  проф. Даниела Дашева.

А инициаторът Крум Дончев отсече:

„Вървим към нулев сезон, поне към този момент. Това никога не се е случвало в историята на автомобилната общност. Поне до сега!“
На визитата в ММС присъстваха председателите на двете федерации, които се борят за властта  в автомобилизма -  на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Румен Дунев и на Автомобилната федерация на България (АФБ) Калоян Станчев, както и председателят на Съюза на българските автмобилисти (СБА) Емил Панчев.
„Смятам, че това е една много добра първа стъпка, за която ние се борим от доста време. Ясно е, че всички ни боли, ясно е, че всички страдаме от това нещо. Дано намерим пътя, който начертахме и всичко да мине по най-добрия начин, така че да има сезон“, заяви  Калоян Станчев.
„Това че сме тук, говори, че сме отворени за такива разговори. Не бихме желали автомобилния спорт да спира дори и за момент. Надявам се на един добър диалог не само с АФБ, но и със СБА за да може да се намери дългогодишно решение на проблемите ни“, сподели Румен Дунев.

„СБА категорично ще подкрепи обединение на всички автомобилни клубове“, допълни Емил Панчев.

След като засегнатите страни изказаха своите позиции, те приеха предложението на Крум Дончев след седмица отново да се съберат и да представят решението на членовете на двете организации -  за или против обединението. 

Светлина в тунела за автомобилният спорт след срещата видя и министър Илиев, който също е един от най-успелите и обичани пилоти у нас.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна