Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценката на образованието – в селата по-висока от София

Снимка: БГНЕС

Нивото на образованието в селата е с по-висока оценка – 4.40, отколкото нивото му в София – 4.18. 46 % от родителите определят училищното образование като консервативно в София. 37% от родителите не смятат, че проблемът в образованието е в учителите. А основен извод е, че в столицата има липса на млади учители, като повече са те в селата.

Това показва национално изследване „Българското училище – погледът на родителите“, поръчано от асоциация "Родители", извършено от „Ноема“, което беше представено на пресконференция днес.

Конференция "Родители и учители: Заедно за детето" се проведе в София, а в първия панел присъства и министърът на образованието Галин Цоков, както и директори на училища и детски градини, учители, психолози, родители.

Проучването е извършено септември – октомври 2023 г. сред 807 родители на деца от първи до 12-ти клас.

Проучването отчита, че след пети клас намалява желанието на децата да ходят на училище.

Голям проблем за родителите в образованието е дисциплината на децата. В това отношение родителите се държат силно консервативно, като одобряват мерки като връщането на оценката за поведение и овластяването на учителите да налагат повече наказания на децата.

Децата на около две трети от респондентите учат на едносменен режим (68%), а останалата една трета (32%) – на двусменен. Значително по-малко деца обаче (44%) учат на едносменен режим в София, където сградите и за училища, и за детските градини са недостатъчни. Повече от половината софийски деца (56%) са на двусменен режим. Коренно различна е ситуацията в малките градове и селата, където 80% от децата са на едносменен режим и едва една пета (20%) – на двусменен. На едносменен режим са в голямата си част децата в начален курс (75%), докато в гимназията делът пада на 54%.

Българският език, математиката и чуждият език (след 5. клас) са областите, в които родителите виждат най-отчетливо развитие при децата си през последната година.

По отношение на съдържанието, категорично най-отчетливо се подкрепят предложенията за повече акцент върху познанията на децата, свързани с грижа за здравето, и в този смисъл – за повече спорт и игри.

Категорично най-често посочваният проблем от родителите в училище е дисциплината на учениците (45%) – според тях това е по-водещ проблем и от претоварения учебен материал (40%), като между двете има статистически значима разлика.

Открояват се два проблема:

„Родителите си позволяват да се налагат над учителите“ -  Това е въпрос, свързан с властовите отношения в училище, и явно съществува достатъчно застъпено като проблем, и то такъв, който в случая самите родители виждат и отчитат негатива му.

„Много права на децата и малко права на учителите“ - контекстът зад това твърдение е, че децата са много „недисциплинирани“, а учителите и ръководството нямат особено право да ги наказват.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна