Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Великобритания нанесоха снощи нови удари по военни цели на йеменската групировка хути. Ударите бяха предизвикани от засилването на атаките по търговски кораби край Йемен през последната седмица.

Поразени са били складове за оръжие, нападателни дронове, хеликоптер, противовъздушни системи и радари в 8 района в контролираните от организацията йеменски територии. Според медии, контролирани от хутите, бомбардирани са били и обекти в столицата Сана.

Целта е да бъдат ограничени военните способности на групировката, която с повече от 45 атаки от ноември досега се е превърнала - както гласи англо-американското съобщение - в заплаха за глобалната икономика и регионалната стабилност.

Според техен говорител хутите на свой ред са извършили ракетно нападение над американски петролен танкер в Аденския залив по същото време, докато атакували с дронове бойни кораби на Съединените щати в региона. Говорителят повтори, че "военните операции" ще продължат, докато не бъдат прекратени "агресията" и "обсадата" над палестинците в Газа.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна