Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Египет, Катар и Израел са постигнали разбирателство за споразумение за временно примирие в Газа

Джейк Съливан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати, Египет, Катар и Израел са постигнали разбирателство по "общите очертания" на споразумение за временно примирие в Газа и освобождаване на заложници от "Хамас", заяви съветникът по нациолната сигурност в Белия дом Джейк Съливан.

В интервю пред Си Ен Ен Джейк Съливан изрази оптимизъм, но призова за търпение:

"Няма да навлизам в подробности, защото продължават преговорите по конкретните параметри. Ще има непреки разговори на Катар и Египет с "Хамас", които трябва да се съгласят да освободят заложниците. Тази част е в ход. Надяваме се, че през следващите дни ще стигнем до реално и окончателно споразумение, но нека не избързваме."

Преговорите в Доха със съдействието на основните международни посредници са били възобновени, а след след срещата в Катар, разговорите трябва да продължат в Кайро, с фокус върху времевата рамка и практическите механизми за прилагане на евентуално споразумение.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче предупреди, че все още не е ясно дали ще се стигне до споразумение в тези преговори. Той посочи също, че очаква скоро да бъде одобрен двойният план "Рафах", включващ евакуация на палестински цивилни-операция за елиминиране на бойните отряди на "Хамас".

Продължава израелският обстрел в различни райони на Ивицата Газа, докато в град Газа са избухнали нови сражения. Повече от 80 палестинци са загинали през последното денонощие, по данни на палестински медици. Убити са и двама израелски войници. 

Израелските сили са заловили няколко терористи, които се опитали да се скрият сред група цивилни, евакуиращи се от град Хан Юнис.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна