Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски театрален спектакъл за запознаване с жестовия език и света на глухите хора

Проектът "Отвъд стената – заедно на приключение" е иновативна и вълнуваща инициатива, която съчетава интерактивна работилница и театрален спектакъл, предназначени за глуха и чуваща аудитория. Представлението успешно пренася темата за непълноценното общуване и липсата на толерантност чрез метафоричния език на кукления театър.

Ученици, учители и младежи в градовете Видин, Ловеч и Габрово вече участваха в процеса, в който по разбираем и увлекателен начин се запознаха с темата за различните начини на общуване (конкретно с жестовия език) и необходимостта от проява на  емпатията и толерантност към различните от нас. 

Стената, използвана като символ, илюстрира препятствията, които ни пречат да се разбираме едни други. Тя представлява метафора за всички ситуации, където срещнатите души се сблъскват с нещо, което им пречи да комуникират и да разбират един друг нормално. Проектът насърчава усилията за преодоляване на тези бариери и се стреми към тяхното участие и включване.

Алтернативният сензитивен театър, насочен към деца с увреждания, предлага новаторски подход за интегриране на глухите деца в обществото. Представлението "Отвъд стената – заедно на приключение" използва както вербален, така и жестов език, което допринася за стопяването на бариерите между чуващи и глухи.

Инициативата не само представя спектакъла в учебните заведения, но и подчертава важността на въпросите, които той повдига. Чрез интеграцията на глухите деца в обществото, проектът им дава възможност да видят, че могат да постигнат своите мечти и да участват активно в различни сфери на живота.

Фондация "Арт бюро", която стои зад идеята и реализацията на представлението, споделя, че основната цел на проекта е да събере и обедини различните аудитории. Те успяват да представят нещо, което е интересно и образователно за всички – и за глухите, и за чуващите деца и техните родители.

Следващите представления са на 10 март и 21 април в Зала 2 на “Топлоцентрала“.

За идеята на представлението, сюжета му и ролята му в общуването на чуващи и глухи деца, както и за семинарите, организирани след представлението, разказа Албена Тагарева, директор на фондация "Арт бюро", която е автор и организатор на жестовия куклен театър. 

Чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени