Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Виена в Брюксел: "Кръстопът – цената на избора"

Художникът-иконописец Диан Костов на гости в "Семейно радио"

4
Диан Костов
Снимка: Мария Мира Христова

Арт инсталацията "Кръстопът – цената на избора" с над 72 творби на художника-иконописец Диан Костов предстои да изгрее в разгара на лятото в Националната базилика в Брюксел. Иконите, рисунките, картините, постерите на стенописи на талантливия българин покориха публиката във Вотивкирхе във Виена през 2023 година. През катедралата преминават десетки хиляди зрители, а пътищата им трасират маршрута към следващото изпълнение на проекта в Брюксел.

Националната базилика в Брюксел в очакване на произведенията на българския иконописецОт 15-и юни до 18-и август 2024 година изложбата "Кръстопът – цената на избора" ще бъде разположена в по-голям мащаб, съобразен с различната архитектура, в National Basilica of the Sacred Heart in Koekelberg. Огромни изображения представят сцени от живота на Света Богородица и Иисус Христос и демонстрират философия, която включва Трънен венец и Огледало. За първи път ще бъдат монтирани изображения и на фасадата на храма, като дейностите стартират през април с участието на алпинисти.

Дали в безумния бяг по магистралата на изкушенията се превръщаме в консуматори? Неизбежният отговор води до трудности, търсения, както и до изхода – упование в духовния свят и вярата. Но преди това – Кръстопът и Избор.

Моето семейство е всичко!
"Предстои ново уникално изживяване за зрителите и за целия ни екип, част от който е и моето семейство… Със съпругата ми залагаме на младите хора, защото имат друга енергия…", казва художникът-иконописец Диан Костов в студиото на "Семейно радио". Какво споделят художникът и семейството му за мащабните проекти, творчеството, дома, любовта и смисъла – чуйте в звуковия файл.

Снимки: Мария Мира Христова, личен архив на Диан Костов
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна