Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От юни ТЕЦ "Марица Изток" 2 излиза на свободния пазар, алармира КНСБ

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Нанев

От КНСБ алармират, че в края на юни изтича заповедта на енергийния министър за работа на държавната ТЕЦ 2 в комплекса "Марица-Изток" за регулиран пазар за битовите потребители. Това означава излизане на свободния пазар, което би направило цената на произведената от нея електроенергия неконкурентна на свободния пазар.

В тази ТЕЦ работят 2300 души. КНСБ настоява за спешни мерки за осигуряване на тяхната заетост и след юни. Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

"Все още има някакво време, за да може да бъдат гарантирани наистина във военновременен режим, който макар и да не водим ние война, сме на прага и тук ангажиментите на Министерството на отбраната към държавния ТЕЦ мисля, че също могат и трябва да бъдат формирани спешно", поясни той.

Синдикатът настоява спешно да бъде свикан браншови съвет за производствените програми на мини "Марица изток" и ТЕЦ 2 за 2024 г., а Министерство на енергетиката да представят план за рекултивация на терените във връзка с намаления добив на въглища.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна