Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПП-ДБ не желаят на този етап промяна в разпределението на постовете вътре в кабинета"

Ружа Смилова: ГЕРБ не са готови за друг кабинет в този парламент

ПП-ДБ са пред труден избор – ако отстояват принципите си, ще бъдат обвинени в саботаж на правителството, каза политологът

| Интервю
Ружа Смилова
Снимка: Личен архив

Видим е опитът да бъде използвано времето като фактор за натягане на напрежението от страна на Борисов и ГЕРБ. Няма никаква причина едва на 6 март да бъдат изнесени основните параметри на споразумението, което само в рамките на два дни трябва да бъде разгледано и безусловно прието от партньорите им в настоящото управление.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Ружа Смилова. 

В плана на ГЕРБ да съкрати максимално времето за договаряне тя вижда "недостоверна заявка на ГЕРБ реално да се ангажират с борбата с корупцията и поправяне на структурните и кадрови проблеми в съдебната система".

По думите ѝ ПП-ДБ са в много трудна ситуацияако кажат "не", вината за предсрочните избори и последващата дестабилизация на страната биха се прехвърлили върху техните плещи. Те са пред труден избор – ако отстояват принципите си, ще бъдат обвинени, че саботират правителството, допълни Смилова.

Според нея с меморандума си ПП-ДБ достатъчно рано са направили своята заявка, а вътре са били заложени "процедури, които можеха да бъдат част от внимателно подготвено и договорено между двете страни коалиционно споразумение".

"Повече от десет дена вече не виждаме такъв разговор. От другата страна виждаме само сърдене и развихряне на скандали."

Вероятно ПП-ДБ не желаят на този етап промяна в разпределението на постовете вътре в кабинета – такова не е договорено преди 9 месеца, посочи Смилова.

Очаква се предложението на ГЕРБ да включва срещу носенето на политическа отговорност, за да продължи да съществува кабинетът, да има и преразпределение на постове, така че и ГЕРБ да имат дял в реалната власт. В това има резон, коментира Ружа Смилова в предаването "Преди всички".

Коалиция с ДПС, въпреки прелегитимирането на ДПС в последните месеци заради промените в Конституцията, не е нещо, което електоратът ще одобри. ГЕРБ не са готови да правят друг кабинет в този парламент, смята Ружа Смилова.

Настоящият кабинет е коалиционен, независимо дали двете страни го припознават като такъв, подчерта тя.

"Напреженията са факт, но не попречиха на това правителство да работи 9 месеца. Това, че не се обичат, няма никакво значение. Проблемът е в липсата на достатъчно доверие. Проявата на тази липса е особено осезаема в този месец преди ротацията, когато наблюдаваме различни хватки от неособено лицеприятна игра между двата партньора."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна