Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Рамката на споразумението за прекратяване на огъня в Газа е налице, но сега зависи от "Хамас"

Автор:
Снимка: Алами/Ройтерс

Рамката за споразумение, което да установи шестседмично прекратяване на огъня в Газа, е налице със съгласието на Израел и зависи от това дали въоръжената групировка "Хамас" ще се съгласи да освободи заложници, заяви в събора неназован високопоставен служител на администрацията на САЩ, предаде Ройтерс.

"Заложниците трябва да бъдат освободени", каза служителят пред репортери по време на конферентен разговор, отбелязвайки, че по този начин "топката" е в лагера на "Хамас" за споразумение за прекратяване на огъня.

"Сделката по същество е налице. Но не искам да създавам очаквания по един или друг начин", посочи още той.

Утре в Кайро се очаква подновяването на преговорите.

Междувременно стана ясно, че вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще се срещне с члена на израелския кабинет Бени Ганц в Белия дом в понеделник, докато Вашингтон се стреми да постигне споразумение за временно прекратяване на огъня и увеличаване на потока от помощ за Газа, съобщава Ройтерс.

Преговорите се очаква да обхванат теми, включително намаляване на палестинските цивилни жертви, осигуряване на временно прекратяване на огъня, освобождаване на заложници, задържани в Газа, и увеличаване на помощта за анклава, каза служител на Белия дом.

"Вицепрезидентът ще изрази загрижеността си за безопасността на около 1,5 милиона души в Рафах", каза служителят, добавяйки, че Израел също има "право да се защитава пред лицето на продължаващите терористични заплахи на "Хамас"".

Ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб пък днес изрази готовност за участие в непреки преговори с Израел като превантивна мярка срещу ескалацията на враждебните действия в по-широк регионален конфликт.

Външният министър подчерта готовността на Ливан за преговори с помощта на посредници като САЩ, Франция или ООН. Той обаче продължи да отправя строго предупреждение към Израел, заявявайки, че всякакви агресивни действия срещу Ливан няма да бъдат пренебрегнати и ще имат последствия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна