Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Георгиева: Проблемите в образованието са сложни, изискват смелост и партиен консенсус

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Девет месеца не са достатъчно време, за да се направи реформа в образованието и някои от обещаните промени, залегнали в програмата на правителството, са направени от образователния министър, а за други не е стигнало времето. Това мнение сподели пред БНР Силвия Георгиева, журналистка във вестник "Сега".

В предаването "12+3" тя коментира свършеното и несвършеното за 9-те месеца от управлението на правителството в образованието и съответно - от образователния министър Галин Цоков. 

"Министърът има енергия, но за момента малко повече се говори. Трябва повече да се действа, нужна е повече смелост. За мен по-важно е той да получи подкрепа от премиера и съгласие от партии, да се споразумеят, че ще се прави истинска реформа в образованието и да няма отстъпление", препоръча журналистката от "Сега" .

"Трябваше доста неща да се направят, написаха една програма в началото на мандат, като някои от нещата са изпълнени, но други по-тежки и сложни и не успяха", каза Силвия Георгиева.

От направените промени тя открои тези в националното външно оценяване (НВО) за 7. клас – втора дата, защото учениците, отсъствали поради уважителни причини – заболяване или др., ще имат възможност да се явят на изпит.

"Цоков, като пое поста, даде да се разбере, че ще се вслушва в мненията на всички страни и даде втори шанс на седмокласниците, което определено е добра стъпка. Наскоро се вслуша и в други родителски мнения – да има повече дни да извиняват отсъствия. Предложението е от 10 да станат 15. Сега вървят директорските конкурси, утре е втората фаза, подготвиха се насоки за работа с изкуствен интелект (ИИ)", направи анализ на свършеното в МОН Силвия Георгиева.

И сподели, че "проблемите, които остават, са много сложни, по-дълбоки и изискват смелост, лидерство и голям консенсус от партиите и правителството". 

"Защото сам един министър не може да води такива радикални реформи, системата е закостеняла и се движи по инерция".

Журналистката подели, че са обещани и се очакват нови учебни програми, защото е залегнало в програмата. 

"Визията за рамкови учебни програми трябваше да е готова до декември 2023 г. Утре има дискусия в НС, да се очертаят новите пунктове. Но се съмнявам, че до ноември 2024 г. ще са факт тези програми. Беше обещана и нова визия за оценяването, но още не сме видели. Работи се и по вариант за промяна на изпитите за 7. клас - с повече практически задачи, но родителите не са предупредени, въпреки че беше обявено, че сегашните петокласници, когато станат в 7., клас ще са по новите изпити", каза Силвия Георгиева. 

И сподели, че за нея е "изключително важен стандартът за качество". Досега двама трима министри са обявили, че работят по "стандарта", министър Цоков твърдял, че е готов, но още нищо не е показано. 

"Стандартът е ключов за системата, да за може да се оцени как работи едно училище и всеки учител да получава според заслуженото", обясни журналистката.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна