Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешно ли е схващането, че Куба е евтина страна?

| Интервю
Снимка: Личен архив

Грешно е схващането, че Куба е евтина страна, както много хора си представят.

Това разказаха в предаването "12+3" журналистките от Dir.bg Юлия Владимирова и Кристина Димитрова, които преди дни се завърнаха от Куба.

"Има две страни - автентичната Куба, която е на кубинците, и туристическата Куба. В туристическата никак не е евтино. Мит е, че е скъпо да стигнеш до Куба, а там е много евтино. Дори чух, че турист може да плати 50 евро за пица. В таксито също туристите плащат много по-скъпо. Кубинците имат едно много специфично отношение към парите, защото ги нямат и има фетишизация към тях", обясни Юлия Владимирова. 

Заплатата на държавен служител в Куба е между 20 и 30 евро месечно, каза Кристина Димитрова и уточни, че 1 евро е 150 песо, ако обменът се извърши в банка, а на улицата курсът е 300 песо за евро или долар, тъй като европейската и щатската валута са с еднаква стойност за кубинците.

В Куба няма градски транспорт, не можеш и да си поръчаш такси, разказа Кристина Димитрова и обясни:

"Имат маршрутки, които спираш на улицата, казваш им за къде си и се пазариш за цената. Другият вариант е да се качиш заедно с непознати хора в такси, характерните стари коли. Ние попаднахме в едно такова такси - на предната седалка имаше две непознати жени, ние на задната, беше много интересно!". 


По думите на журналистките икономическата ситуация в Куба "не е розова и причините за това са от дълги години - страната е много изолирана, има дългогодишно ембарго от САЩ и хората не могат да пътуват в чужбина, което много ги тревожи" . 

"Ако кубинците искат да емигрират, за да намерят надежда в Европа или другаде, е много трудно институционално да предприемат това. Остава им надеждата единствено държавата да предприеме мерки за своите граждани", коментира Юлия Владимирова и добави, че кубинците много обичат страната си и голяма част от тях не искат да я напускат, а се надяват, че "един ден ще се случат промени, които ще им донесат по-добър живот". 

Не си представяйте Куба като Северна Корея, препоръчаха те.

Интервюто на Снежана Иванова с Юлия Владимирова и Кристина Димитрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Юлия Владимирова и Кристина Димитрова

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна