Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оповестен бе докладът на ООН за сексуално насилие от "Хамас", Гутериш отрече да го е укривал

Според доклада на Прамила Патън "има разумни основания да се смята", че израелски заложници в Газа са били изнасилени

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отрече да се е опитвал да скрие доклад на организацията за сексуално насилие, упражнено от ислямисткото движение "Хамас" по време на атаката в Израел от 7 октомври м.г. Междувременно беше оповестен публично докладът на специалният представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликти, според който насилието срещу заложниците може да продължава.

Генералният секретар на ООН не е направил нищо, за да не бъде дадена гласност на доклада, заяви говорителят на Антониу Гутериш - Стефан Дюжарик пред агенция Франс прес. По-рано Израел обяви, че отзовава своя посланик в ООН Гилад Ердан за консултации заради предполагаеми опити на организацията да премълчи доклад за сексуално насилие, извършено от Хамас при атаката в страната на 7 октомври.

Според доклада на Прамила Патън, специален представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликти, която посети Израел и Западния бряг през февруари, "има разумни основания да се смята", че по време на атаките на "Хамас" на 7 октомври са извършени изнасилвания и че израелски заложници, отведени впоследствие в Газа, също са били изнасилени. Подобно насилие може да продължава срещу онези, които все още са задържани, се посочва в доклада.

Патън посети Израел и Западния бряг придружена от експерти след критиките, че ООН реагира бавно на сигналите за сексуално насилие по време на атаката на "Хамас" в Израел. Екипът на мисията е установил, че свързаното с конфликта сексуално насилие се е случило на множество места по време на атаките, сред тях и музикалният фестивал "Супернова" и близкия кибуц Реим.

"В повечето от случаите жертвите първо били изнасилвани, след това са били убити, а при най-малко от два от случаите става дума за изнасилване на трупове на жени", се посочва в доклада. Членовете на мисията са гледали над 5000 снимки и 50 часа видеозапис и са разговаряли с оцелели и свидетели на атаките, както и с освободените от "Хамас" заложници. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна