Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да откриваме света с минимални средства?

| обновено на 05.03.24 в 10:58
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Знаете ли, че можете да стигнете до Филипините срещу 50 евро? Това се случва, когато планирате добре и пътувате редовно. Как може да се постигне тази и други дестинации, разказват в ефира на “Нашият ден“ Данaил Алеков, докторант по туризъм и пътешественик, и Димитър Михайлов-Каспър, градска легенда и пътешественик.

Докторантът по туризъм и пътешественик Данаил Алеков споделя своя опит за начините да пътуваме изгодно. С повече от 10 години опит в пътуванията и посещение на 82 държави, той е истински пример за това, че пътуването невинаги изисква големи разходи. Споделяйки своите преживявания, Даниел ни учи как да пътуваме по-икономично.

Той израства с истории за пътувания. За него всичко започва от баба му, която му разказвала за своите пътешествия и преживявания. Тази любов към пътуванията го кара да започне своето приключение в момента, когато се освобождава от семейния дом. По негово мнение, ключовият фактор за икономично пътуване е добрата организация. "Резервирането на хотели и билети по-рано може да спести значителни суми“, казва той. Освен това, редовните пътувания му позволяват да се възползва от програми за лоялност и намаления.

Въпреки че Данаил се радва на много пътешествия, има места, които не би повторил.

"Може би най-трудното място, което съм посетил, беше Африка и то не Северна, а Централна. Едно от най-трудните места за стигане изобщо. Навсякъде бих искал да отида, но има места, на които не бих се върнал, такова е например Конго", казва той.

Най-прочутият храм на Бали – Тана Лот. Снимка: Магдалена Гигова

Другият събеседник по темата Димитър Михайлов-Каспър споделя своя опит с пътуването в Азия и по-специално в Югоизточна Азия. С посещения в над 40 държави и предпочитане на хостели пред луксозни хотели, той разкрива начините да се пътува по-евтино и по-автентично.

"Индонезия е много повече от Бали", споделя Димитър. Той предпочита да си търси настаняване в хостели, за да може по-активно да се включи в местната среда и култура. За него важното не е луксът на хотела, а възможността да комуникира с местната среда.

Димитър препоръчва и отдалечени дестинации, където туристическият поток е по-малък, а атмосферата е по-автентична. Такова е например пътешествието му извън туристическите маршрути в Бали, където може да се потопи в джунглата и да се сближи с местните хора.

В света на пътешествията има много начини да се открива красотата на различни култури и места, без да се изхарчват големи суми пари. Данил  Алеков и Димитър Михайлов ни разказаха как става това.

Слушайте разговора с тях. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна