Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН връчи първите 15 договора за изграждане на СТЕМ центрове в училища

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Галин Цоков е в очакване на решението на политическите сили за предстоящата рокада. Към момента не може да каже дали остава в кабинета. Той връчи договорите на първите училища, в които ще бъдат изградени нови STEM центрове.  

Ден преди обявеното от Николай Денков, че на 6-и март ще подаде оставка, министри от кабинета му казват, че не са чули решенията за бъдещето си. Така е и с министъра на образованието Галин Цоков, пред когото вариантите са или да върне министерското кресло на академик Денков, или да остане на поста в кабинета "Габриел", или да си отстъпи на ново предложение при ротацията.

В тази неясна ситуация министерството трябва да решава, например, колко да са отсъствията по домашни причини от училище за година. Вторник е последният ден от общественото обсъждане на наредбата. Предложението е за 15 дни. Но родители предлагат дните да се увеличат на 20 или ограничението в броя им изобщо да отпадне. 

Повечето родители подкрепят промяната и смятат, че тя ще облекчи и личните лекари, които са твърде ангажирани с издаване на бележки за ясли, градини и училища. Други родители са против промяната с аргумента, че децата трябва да усвоява материала в клас. Сегашният министър на образованието Галин Цоков обещава "до няколко дни" окончателният текст да бъде готов и предложен за одобрение.

Другата задача за новия министър е да развие средата на т.нар. СТЕМ обучение. 

Вече е уточнено къде ще бъде изграден новият национален СТЕМ център в "София Тех Парк". Министър Цоков каза, че са осигурени и средствата, върви си вече към идейни проекти, които са свързани с изграждане на сградата. 

Пред комисията по еврофондовете Цоков обясни, че строителството на новата сграда ще е в рамките на 37-те милиона лева. Още преди месец обаче депутатите от комисията изразиха загриженост, че значителната част от 37-те милиона лева ще отидат за строителство. Отбелязаха и, че финансираните с европейски пари планове, "не позволяват голяма гъвкавост, извън одобрените параметри". 

Образователното ведомство връчи първите 15 договора за изграждането на СТЕМ центрове в училища от страната. Едно от тях е от училището на Гюнай Хюсеинов в село Селар, област Разград.

В това вярва и Йорданка Неделчева, която е директор на 90  СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" в София. От 21-ва година в училището има СТЕМ кабинети, които Гюнай Хюсеинов успя да разгледа.

По данни на министерството СТЕМ центрове трябва да има във всичките около 2200 училища в страната.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна