Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са доставили със самолети 38 000 опаковки с храна за палестинците в Ивицата Газа

Хуманитарна помощ, хвърлена по въздуха над северната част на Ивицата Газа, погледанто от Сдерот в южната част на Израел, 07 март 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са доставили днес за трети път по въздух хуманитарна помощ за палестинците в северната част на ивицата Газа, съобщи Пентагонът. От транспортни самолети на американските и йорданските военновъздушни сили са хвърлени 38 000 опаковки с храна, се уточнява в съобщението.

Американски военни ще изградят на крайбрежието на ивицата Газа временен пристан за доставки на хуманитерни помощи по море. За това обявиха източници от Белия дом и посочиха, че президентът Джо Байдън ще обяви инициативата в речта си за състоянието на съюза, която ще произнесе към 4 ч. българско време в Конгреса на Съединените щати. Цитираните източници твърдят, че операцията не включва разполагане на американски военен контингент в Газа.

Преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Газа през свещения за мюсюлманите месец Рамазан са пред провал. Днес и представителите на "Хамас" напуснаха египетската столица за консултации с лидерите си. Те обвиняват Израел, че отхвърля всякакви техни предложения. 

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че въпреки международния натиск сухопътната офанзива срещу "Хамас" ще продължи и в град Рафах на границата с Египет, където са струпани близо 1 500 000 жители на Газа, или около три четвърти от населението на палестинския анклав.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна