Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 533

Магазинче за спомени

д-р Фани Цуракова
Снимка: Кирил Чобанов

В епизод 533 "Трамвай по желание" среща своята публика с яркия талант на писателката и драматург Фани Цуракова.

Строго погледнато, д-р Фани Цуракова е завършила Медицинската академия в София и работи като психиатър в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ". Началник на диагностично-консултативен блок. Работи в областта на консултативната и лиезон психиатрия. Основни интереси към тревожните и депресивни разстройства, психичните разстройства в напреднала възраст.

Дали специалността я отвежда сред литературата или обратното, това все още е спорно, вероятно и за самата писателка. Но хибридът от двете дейности ражда спокойствие за пациенти и напрежение за читатели. Жанрът ѝ е криминалиле, но природата ѝ е на психоизследовател. Автор е на десетки разкази, повести, романи, пиеси, радиодрами, в киното се появява като сценарист и диалогист. Сред пиесите на Цуракова открояваме "Магазинче за убийства" и "Сам дойдох". И в двете по различен начин е разработена темата за "умерено убиване в рамките на закона".

Поредното приключение на Фани са литературните пътеписи, издадени под заглавие "Излет в спомена".

"Обичам да посещавам места, описани в развълнувала ме проза или поезия. От дете бродя по улица "Хан Крум" в София, по частта на булевард "Евлоги Георгиев" около нея и заничам в все по-оредяващите тараби около смаляващи се дворове с трепетна надежда да зърна някой от героите на "Федерация на династронавтите" на Хаим Оливер. Напоследък при подобни "литературни" скитания започнах да записвам видяното, преживяното, премисленото. Така се роди "Излет в спомена".

Така Фани Цуракова повежда читателя на чудноват излет из своя литературно-документален лабиринт от спомени, герои, прототипи и неочаквани находки. Фани, човекът който носи спокойствие на пациентите и напрежение на читателя.

Снимка – Кирил Чобанов, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна