Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Верстапен ще стартира първи в Саудитска Арабия

Снимка: БТА

Трикратният световен шампион Макс Верстапен с "Ред Бул" спечели квалификацията за място и ще стартира от първа позиция в утрешното Гран При на Саудитска Арабия, втори кръг за сезона във Формула 1. Надпреварата се провежда на осветление на градската писта в Джеда.

Верстапен направи най-добрата обиколка от 1:27.472 минута и фаворит за победата утре, след като спечели първия старт в Бахрейн преди седмица.

Шарл Льоклер (Монако) с "Ферари" зае второто място с изоставане от 0.319 секунди, а челната тройка допълни мексиканският пилот на "Ред Бул" Серхио Перес на 0.335 секунди, който миналата година спечели състезанието.

Верстапен спечели в Саудитска Арабия през 2022-а, но никога преди това не беше печелил полпозишън в четири състезателни уикенда там.

"Беше много добър ден. Подобрихме колата малко за една нощ и това ми даде повече увереност да атакувам високоскоростните завои. Както видяхме в миналото, тук е имало много луди състезания, много неща могат да се случат. Аз съм уверен, че колата ще върви наистина добре", каза той пред медиите.

18-годишният британски пилот Оливър Биърман се класира 11-и за "Ферари" при дебюта си във Формула 1, само часове след като отборът обяви, че той е заместник на Карлос Сайнс-младши. Испанският пилот беше диагностициран с апендицит и се подложи на операция.

"Това беше не добра сесия, съжалявам", каза той по радиото.

Уикендът във Формула 1 ще се проведе от четвъртък до събота в Саудитска Арабия поради ислямския свещен месец Рамазан, който започва в неделя. Надпреварата в Бахрейн беше по същия модел, тъй като правилата гласят, че не трябва да има по-малко от седмица между състезанията.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени