Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски удар по жилищна сграда в Рафах

Палестинци проверяват района след израелски въздушен удар по кулата Ал Масри в бежанския лагер Рафах, южната част на Ивицата Газа, 09 март 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел нанесе удар по една от най-големите жилищни сгради в южния град Рафах в Ивицата Газа. Междувременно не стихват нападенията на хутите в Червено море. 

При израелския удар по 12-тажната сграда, намираща се на около 500 метра от границата с Египет, няма загинали, но десетки семейства са останали без дом. Пред Ройтерс един от обитателите на сграда е заявил, че Израел ги е предупредил 30 минути преди нощния удар да напуснат сградата и в хаоса много хора са изоставили парите и вещите си. 

През нощта три палестински деца са починали от дехидратация и недохранване в болница в северната част на Газа, съобщи здравното министерство. Общо 23-ма палестинци са починали от подобни причини за по-малко от 10 дни. 

Хуманитарна помощ е натоварена на кораб в Кипър, който се очаква в следващите часове да отплава и да осигури първата доставка по нов морски коридор за помощи за Газа. 

Междувременно, френски боен кораб и изтребители са унищожили четири бойни дрона на йеменските хути в Червено море, чиято цел е била европейската морска мисия в Аденския залив, съобщиха френски военни. И допълват, че така са били защитени търговски кораби в района, включително Тру Конфидънс, поразен от хутите на 6 март. 

По-рано, йеменските бунтовници съобщиха, че са взели под прицел американски товарни и военни кораби в Червено море и Аденския залив с 37 дрона. А американските военни съобщиха, че са предотвратили "широкомащабно" нападения на хутите в Червено море. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна