Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще изградят временно пристанище за прием на хуманитарна помощ за Газа

Корабът "Франк С. Бесън" в база в щата Вирджиния.
Снимка: Ройтерс

Централното командване на американската армия съобщи, че корабът "Генерал Франк С. Бесън" е отплавал към Газа от база в американския щат Вирджиния. Корабът е натоварен с нужното за изграждане на временен кей, който да приема по море хуманитарна помощ за палестинците.

Американският плавателен съд отпътува за Газа 36 часа след като в годишната си реч пред Конгреса Джо Байдън отправи критики към Израел за недопускането на достатъчно подкрепа за цивилните палестинци в Газа, както и обещанието Съединените щати да започнат да изпращат помощ по море.

Както в случая с европейския коридор, американците също възнамеряват да ползват Кипър като междинна точка, тъй като ивицата не разполага с пристанищна инфраструктура, като товарите ще се проверяват и от израелските власти.

Вчера американските военни направиха нова доставка на помощ и по въздуха, като спуснаха над 40 хиляди порции храна и 23 хиляди бутилки вода в северната част на Газа. А Байдън отправи нови критики към Нетаняху. Според американския президент досегашният подход на израелския премиер към конфликта с ислямисткото движение "Хамас" вреди повече на Израел, отколкото й помага.

Джо Байдън обаче допълни, че Съединените щати никога няма да изоставят Израел, а Франс прес изтъква, че критиките на Белия дом към Тел Авив не означават спирането на милиарди долари военна помощ, за каквото настояват и демонстриращите за прекратяване на конфликта в Газа.

До момента Израел и "Хамас" не успяват да се договорят за планираното прекратяване на огъня през започващия свещен за мюсюлманите месец Рамазан.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна