Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският министър на отбраната не се отказва от офанзива срещу Рафах

Йоав Галант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските военни заявиха, че се опитват да "наводнят" ивицата Газа с помощи. Втори кораб с хранителни продукти за бедстващите палестинци анклава се подготвя да отплава от кипърското пристанище Ларнака, натоварен с 300 тона хранителни продукти. 

След като Съединените щати многократно призоваха Израел да се справи с хуманитарната криза в Газа, американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че се работи усилено за морския коридор за доставяне на помощи. 

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър се обяви за предсрочни избори в Израел.

Израел трябва да направи "значителни корекции", за да постигне траен мир с палестинците, заяви лидерът на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър, който определи като "сериозна грешка", ако правителството на Нетаняху продължи да отхвърля решението за две държави. Шумър, който е най-високопоставеният еврейски политик в Съединените щати, призова за провеждането на предсрочни избори в Израел, тъй като "много граждани са загубили доверието в кабинета".

На свой ред държавният секретар Антъни Блинкън потвърди, че въпреки усилията на израелското правителство да защити Израел от заплахата, която представлява "Хамас", то трябва да превърне сигурността на цивилните и хуманитарната помощ за хората в нужда в свой приоритет. След конферентен разговор с представители на Кипър, Великобритания, Обединените арабски емирства, Катар, ЕС и ООН за организирането на морски коридор за доставка на хуманитарна помощ за жителите на Газа Блинкън подчерта: 

"Този коридор ще позволи разпределението на до 2 милиона пакета хранителни продукти, лекарства и друга хуманитарна помощ на ден, но ще отнеме време, въпреки че работим усилено. И искам да подчертая: помощта през този коридор е само допълнение, а не заместител на други начини за изпращане на хуманитарни доставки в Газа". 

Независимо от международния натиск израелският министър на отбраната Йоав Галант намекна, че не се отказва от офанзива срещу най-южния град в ивицата Газа - Рафах, където са се струпали над два милиона палестинци. 

"Терористите няма къде повече да се скрият", написа Галант в социалната мрежа "Х".

Необичайно критично за израелски военен, бригаден генерал Дан Голдфус, който командва израелските сили в град Хан Юнис, призова израелското правителство да е "на висотата" на войниците, които се бият в Газа. Пред журналисти генералът се обърна към политическите лидери с критика, че "не всеки участва" във военните действия, имайки предвид ултраортодоксалните евреи, които могат да се освобождават от военна служба. По-рано министърът на отбраната Галант представи реформа, с която да отпадне тази възможност. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени