Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиза Витоци спечели последния спринт за сезона в биатлона

Витоци и Тандреволд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианката Лиза Витоци спечели последния спринт на 7.5 километра за жени за сезона от Световната купа по биатлон в канадския зимен център Канмор, а лидерката в генералното класиране Ингрид Тандреволд спечели малкия кристален глобус в дисциплината, въпреки че завърши 17-а. Норвежката, която допусна две грешки в стрелбата, остава начело в генералното класиране, но има само 7 точки пред Витоци преди преследването в събота и масовия старт в неделя.

"Два пропуска са твърде много, за да съм доволна. Осем мишени в тази дисциплина са малко", каза Тандреволд пред NRK след седмия спринт за сезона.

Витоци измина трасето за 19:38.2 минути и финишира пред французойката Лу Жанмоно на 5.5 секунди и пред Лена Хеки-Грос (Швейцария) на 8.6 секунди), след като трите уцелиха всичките 10 мишени. За италианката това е четвърти успех за сезона и първи в тази дисциплина от Оберхоф 2019.

"Най-накрая успях да спечеля спринт, може би за последно го направих преди четири-пет години. Гордея се със себе си, направих перфектното състезание и съм много щастлива", каза Витоци.

Четири българки участваха в надпреварата, а с най-предно класиране е Валентина Димитрова, която се нареди 62-а с една пропусната мишена и изоставане от 3:05.2 минути. Лора Христова е 77-а със 7 от 10 на рубежа и на 3:23.9 минути, Мария Здравкова финишира 86-а с три грешки и пасив от 3:48.3 минути, а Даниела Кадева не завърши.

Ингрид Тандреволд води в генералното класиране за Световната купа два старта преди края на сезона с 988 точки. Тя има 7 повече от Витоци, а трета е Жюстин Бреза-Буше (Франция) с 915 точки. Валентина Димитрова е 59-а с 54 точки, Лора Христова - 72-а с 24. В крайното подреждане за спринта първа е Тандреволд с 418 точки, пред Бреза-Буше с 410 и Витоци с 373 точки.

Спринтът за мъже е в петък в канадския зимен център, а лидерът за Световната купа Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) се стреми към общо пети трофей в кариерата си.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна