Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Командарев снима нов филм "Made in EU"

| Интервю
Стефан Командарев
Снимка: БГНЕС

Стефан Командарев снима нов филм, който ще се казва "Made in EU". Снимките започват днес и ще са в Хасково, Димитровград, Мадан и Рудозем.

Филмът е копродукция между България, Германия и Чехия. От доста години го подготвяме и развиваме, отбеляза пред БНР режисьорът. Той припомни, че през 2022 г. филмовият проект е бил избран сред 15-те най-перспективни проекта в света във форум в рамките на фестивала в Кан.

Шивачка и синът ѝ в малък град по време на пандемията – така е презентиран филмът. Стефан Командарев добави, че в лентата ще се говори за трудова експлоатация и глобализация:

"Акцентът ни е шивачката. Но не по-малко важна е ролята и на нейния син, защото те двамата се изправят пред това предизвикателство".

В предаването "Преди всички" Командарев посочи, че отдавна правят проучвания за това какво се случва в шивашката индустрия в България. Стъпили сме върху много фактология, но сюжетът на филма си дойде естествено, когато започна Covid пандемията, защото едни от първите места, където избухнаха огнища с болни от Covid-19, бяха доста шивашки цехове в България, обясни той.

"Първата крачка е неправдата, която срещаме на всяка крачка, да спре да ни прави впечатление. Оттам насетне преходът към това – това наистина да стане ежедневие, е много кратък", каза режисьорът и добави:

"Смисълът на филмите, които се опитваме да правим, е точно това – да бием една аларма за нещата, които се случват с надеждата, че нещо може да се промени".

Стефан Командарев смята, че догодина филмът вече ще може да бъде гледан на голям екран.

Във лентата участват Гергана Плетньова, Герасим Георгиев-Геро, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Ованес Торосян.

Цялото интервю на Лора Търколева със Стефан Командарев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени