Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел с имената за кабинет при президента или отиваме на избори?

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Възможно е президентът Румен Радев днес отново да приеме кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която вчера получи от името на най-голямата парламентарна група първия мандат за съставяне на правителство в 49-ото Народно събрание.

След като взе папката, Габриел постави срок от 24 часа за финализиране на преговорите с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" за общо бъдещо управление.

"Имате 7 дни да представите структурите на Министерски съвет", напомни президентът Румен Радев при връчването на папката. 

Мария Габриел обаче постави по-кратък срок след като получи мандата в присъствието на представителите на ПП-ДБ Николай Денков и Кирил Петков.

"Бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още малко време и искрено се надявам да бъдем способни да финализираме преговорите", каза тя.

Срокът, поставен от Мария Габриел за финализиране на преговорите, изтича в 12 часа днес, въпреки че по Конституция мандатоносителят разполага със седмица, за да предложи на президента кабинет или да върне папката празна.

"Казах на колегите от ПП-ДБ:  7 дни е срок, който аз не приемам", добави тя.

Габриел и Денков декларираха, че първите две формации са готови да подпишат споразумение за общо управление. "Нашето разбиране е, че трябва да бъде подписано заедно", уточни Денков.

От ПП-ДБ имат резерви към част от имената в проекта на кабинет на ГЕРБ-СДС, оповестен неофициално вчера сутринта.

В него се предлага Мария Габриел освен премиер да бъде външен министър, а Николай Денков вицепремиер с ресор "Европейски въпроси". 

В проекта Деница Сачева поема социалното министерство, Христо Гаджев – отбраната, Красимир Вълчев – образованието, Ивелина Василева – екологията, Росен Желязков – иновациите,  Жечо Станков – енергетиката, а депутатът от ПП-ДБ Катя Панева – здравеопазването.

"В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и този списък", заключи Николай Денков.

Преговорите между ГЕРБ СДС и ПП-ДБ продължават тази сутрин.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени