Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет!

Христо Иванов
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Целият преговорен екип на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" е в сградата на Народното събрание, но няма информация да са започнали преговорите с ГЕРБ-СДС.

Към 9.00 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов бе пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет. 

"Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той.

От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21 часа, не е постигнато съгласие.

След него пристигна Делян Добрев от ГЕРБ, който не е част от преговорния екип, но сподели, че не е оптимист да се намери решение и да не се отива на избори.

Добрев коментира спора за министъра на отбраната Тодор Тагарев дали ще запази поста си, но по думите му "не си заслужава заради министъра да не се стигне до разбирателство".

Въпросът ще има ли правителство все още няма отговор - ясно е само, че на този етап няма разбирателство за министерските постове в евентуален кабинет. Днес в 12.00 часа се очаква Мария Габриел да обяви дали има споразумение. Това е поставеният последен срок от ГЕРБ за преговори за съставяне на правителство.

В сградата на НС влезе и депутатът Христо Гаджев, предложен от ГЕРБ СДС за министър на отбраната. Той обаче отказа коментар за хода на преговорите и за номинацията си. "Без коментар, има си преговорен екип, те ще решат".

"Работим за това да има правителство, заяви депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. Той уточни, че няма информация за хода на преговорите, тъй като не е част от преговорния екип.

С изключение на Христо Иванов останалите участници в преговорния процес избегнаха срещите с медиите, влизайки от страничен вход. Те са в същия състав както досега – Мария Габриел и трите зам.-председателки на ПГ срещу Николай Денков и четиримата съпредседатели на ПП- ДБ.

Разговорът и днес се води при закрити врата. Към този момент – крайният срок за обявяване на окончателното решение -12 часа, явно не е спазен и има нова отсрочка.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна