Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тел Авив е отхвърлил предложение на "Хамас" за прекратяване на огъня

Израелски танк и екипажът му край границата с Газа в Южен Израел, 16 януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Палестинското ислямистко движение "Хамас" обяви, че Тел Авив е отхвърлил предложението на групировката за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Новината идва в началото на новата мисия на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Близкия изток.

Междувременно израелското правителство обяви, че следващата седмица министърът на отбраната Йоав Галант ще посети Вашингтон. 

Това е шестата обиколка на държавния секретар на САЩ в региона от началото на конфликта между Израел и "Хамас" и въпреки че първоначално визита в Израел не беше планирана, Блинкън все пак ще посети Тел Авив. 

Преди това той ще обсъди със саудитски и египетски лидери преговорите за споразумение, които се водят с посредничеството на Египет и Катар, както и усилията за получаване на повече помощи в Газа. 

Преди визитата американският държавен секретар изрази надежда да бъде договорено прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", както и да бъде издействано освобождаване на заложниците, взети от палестинското ислямистко движение. 

Високопоставеният служител на "Хамас" Осама Хамдан обаче обяви днес, че отговорът на Израел на последното предложение на движението за прекратяване на огъня в палестинския анклав е бил отрицателен. 

Междувременно правителството в Тел Авив съобщи, че израелският министър на отбраната Йоав Галант ще посети Вашингтон следващата седмица. Канцеларията на Бенямин Нетаняху уточнява, че изпраща в САЩ и делегация, по искане на президента на САЩ Джо Байдън, който настоява Израел да се откаже от плановете си за голяма военна операция в град Рафах, в южната част на Газа. Нетаняху смята, че тя е необходима за ликвидирането на "Хамас" в анклава.

Тази сутрин израелските военни съобщиха, че са убили около 90 въоръжени мъже и са арестували 160 при нападение срещу болница Аш Шифа в Газа - едно от малкото здравни заведения в северната част на анклава, работещи поне частично. Операцията започна в понеделник, като на мястото са изпратени специални части, подкрепени от пехота и танкове. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна