Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският държавен секретар в Израел за прекратяване на конфликта в Газа

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети Израел в рамките на продължаващата дипломатическа инициатива за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците от "Хамас" и прекратяване на конфликта в Ивицата Газа.

След срещите в Саудитска Арабия и Египет, Антъни Блинкън заяви, че ще обсъжда с израелските партньори как да бъдат координирани дипломатическите усилия и подчерта.

"Преговарящите продължават да работят. Различията намаляват. Не спираме да настояваме за споразумение в Доха. Преговорите не са лесни, но вярвам, че можем да го постигнем", каза ток.

Очаква се ръководителят на израелското разузнаване Давид Барнеа да се срещне с посредниците в катарската столица.

Страните обсъждат примирие от около шест седмици, което би позволило освобождаването на 40 израелски заложници в замяна на стотици задържани палестинци в израелските затвори.

Съединените щати ще внесат днес в Съвета за сигурност резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, след като вече използваха правото си на вето, за да блокират решения на Съвета с подобно съдържание.

Израелската военна офанзива в Газа се съсредоточи през последните дни върху болницата „Аш Шифа“, единственото частично работещо лечебно заведение в северната част на анклава.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна